#4: Kuinka sivutyö muuttui täysipäiväiseksi digiyrittäjyydeksi?
Onko sinulla verkkokurssi, ja olet yrittänyt jo hetken aikaa saada sille myyntiä, jotta voisit vähentää asiakastyötä tai mahdollisesti siirtyä ansiotöistä täysipäiväiseksi yrittäjäksi? Oletko lisäksi intohimoinen ja kunnianhimoinen henkilö, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa saavuttamiseksi?
Ja siksi et voi käsittää, miksi verkkokurssien myyminen on välillä niin hemmetin haastavaa.
Minulla on sinulle hyviä uutisia: et ole yksin.
Digiyrittäjyydessä menestyminen vaatii aikaa, panostusta ja useiden taitojen hallitsemista, eikä menestyminen tapahdu yhdessä yössä. (Vaikka vuosien työn jälkeen syntynyt onnistunut lanseeraus voikin tapahtua päivässä)
Ja siksi pääset nyt takaportista sisään kuulemaan tarinani siitä, kuinka onnistuin raivaamaan tieni sivutoimisesta hustlaajasta täysipäiväiseksi verkkokurssiyrittäjäksi eli kuinka sivutyö muuttui lopulta täysipäiväseksi yritystoiminnaksi.
Syy, miksi kutsun tuota 2,5v kestänyttä matkaa hustlaamiseksi on se, että sitä se todellakin oli. Kun perustin yritykseni, tein samaan aikaan maisteriopintoja ja olin ansiotöissä 3vrk/vkossa, eli käytössäni oli vain muutama päivä viikossa.
Tuo matka on sisältänyt paljon yllättäviä käännöksiä, muutoksia, vastoinkäymisiä, onnistumisia ja hetkiä, kun olen miettinyt, että tuleekohan tästä edes yhtään mitään.
Siitä huolimatta valmistuttuani kauppatieteiden maisteriksi keväällä 2020, pystyin siirtymään keskellä pandemiaa täysipäiväiseksi digiyrittäjäksi. Jatka lukemista, jos haluat kuulla miten.
Uranvaihto vakuutusalalta markkinoinnin pariin
Vapauta Supervoimasi podcastin ensimmäisessä jaksossa kerroin miten Menesty Pääsykokeissa Akatemia ja Henkisesti Vahvemmaksi Verkkokurssi syntyi.
Lanseerasin kurssin ensimmäisen kerran marraskuussa 2018, ja se oli totaalinen floppi. Sain juuri ja juuri käytetyt rahani takaisin. Muistan aina, miltä minusta tuntui ensimmäisen lanseerauksen jälkeen. Olin antanut ihan kaikkeni, ja silti epäonnistuin (mielestäni).
Pahinta oli se, että en enää TIENNYT, mitä voisin tehdä paremmin.
Olin kasvattanut mielestäni riittävästi sähköpostilistaani maksuttoman koulutuksen avulla, kirjoittanut hyvät myyntisähköpostiviestit ja käytin muutaman satasen Facebook-markkinointiin.
Kaikki asiantuntijat sanoivat, että minun olisi pitänyt onnistua, ja alkoivat epäillä onko tuotteelleni kysyntää. Tiesin, että sille oli (olinhan validoinut aiheeni) ja siksi minun piti katsoa peiliin: missä meni oikeasti vikaan?
Ymmärsin, että koska kurssini ei saanut myyntiä, minun pitäisi opetella enemmän digituotteiden myymistä ja markkinointia. Vuoden itsenäinen opiskelu alkoi turhauttaa, joten päätin vaihtaa varmasta vakuutusyhtiön työstä korvauskäsittelijänä epävarmaan startup maailmaan markkinointialan tehtäviin.
Uusi sivutyö, uudet haasteet
Aloitin työskentelemään kasvavan teknologiayrityksen markkinointitiimissä alkuvuodesta 2019. Pääsin työskentelemään siellä tiiviisti myynnin ja markkinoinnin parissa, mikä teki pelkästään hyvää digibisnekselleni.
Kuitenkin tulen muistamaan kevättä 2019 varmasti yhtenä kiireellisimmistä vuosistani. Samaan aikaan kun yritin pitää kynsin ja hampain kiinni työpaikastani ja todistaa sekä itselleni että työnantajalleni osaamistani, vapaa-aikani ja voimavarani alkoivat käymään vähiin.
Tuon kevään aikana tein lähes joka päivä ansiotöitä, että työsuhteeni jatkuisi vielä koeajan päätteeksi. Lisäksi kiersin Suomea puhumassa valmennuskursseille Henkisesti Vahvemmaksi Verkkokurssin teemoista, unohtamatta maisteriopintojani.
Sain kun sainkin pidettyä työpaikkani, ja ylennyin lopulta heti koeajan päätteeksi Content Marketing Specialistiksi.
Kesän tullessa olinkin todella puhki keväästä ja päätin pysähtyä hetkeksi itseni äärelle. Muistan olleeni todella hukassa. Kävin kaikki ajatukset läpi yrittäjyyden lopettamisesta mahdollisiin uusiin liikeideoihin.
Aloin miettiä, onko yrittäjyys sitten kuitenkaan se mun juttu, vai haluaisinko edetä sittenkin ansiotöissä kasvumarkkinoinnin tai työnantajamielikuvan kasvattamisen parissa.
Aloin epäilemään, että onko minusta edes yrittäjäksi. Onko minusta kannattelemaan kaikkea sitä painetta, epävarmuutta ja stressiä? Kestänkö vielä tätä taloudellista epävarmuutta samalla, kun ystävät ostaa taloja ja etenee urallaan? Onko tämä sivutyö ihan hukkaan heitettyä aikaa?
Totaalisen pysähtymisen ja yrittäjyydestä irtautumisen seurauksena sain kirkastettua itselleni sen, mitä todella halusin: menestyä digiyrittäjänä.
Tärkeät askeleet kohti onnistunutta lanseerausta
Työskenneltyäni jo melkein vuoden startup yrityksessä markkinointialan tehtävissä (mikä vastaa noin 5v kokemusta korporaatiossa) aloin hahmottamaan kaikkia niitä asioita, mitä olisin voinut tehdä omassa liiketoiminnassani paremmin.
Oivalsin myös sen, kuinka liikevaihtoon tuijottaminen alussa on tuhoon tuomittua. Onnistumisen merkkejä tulee etsiä muualta.
Tein lopulta suuren brändiuudistuksen, muokkasin yrityksen viestiä ja rakensin koko verkkosivuni uudestaan. Lisäksi kavensin nicheani pelkästään pääsykokeisiin lukijoihin (aikaisemmin sivuillani oli henkistä valmennusta niin urheilijoille, yrityksille kuin pääsykokeisiin lukijoille).
Kaikista merkittävin muutos kestävän pohjan rakennettuani oli se, että aloin panostaman aivan uudelle lailla sähköpostilistan kasvattamiseen. Kun vihdoin lanseerasin kurssin uudestaan, minulla oli rakennettuna yleisö, joka oli myös valmis ostamaan.
Tippuminen huipulta alas & uusien mahdollisuuksien löytäminen
Alkuvuosi 2020 alkoi rytinällä: lanseerasin Henkisesti Vahvemmaksi Verkkokurssin onnistuneeksi sekä sain jo toisen ylennykseni sisältöstrategiksi.
Palaset alkoivat vihdoin loksahdella paikalleen, vaikka silti takaraivossa oli paine valmistumisesta. Ehdinkö kaiken tämän keskellä saada graduni valmiiksi, jota en ole ehtinyt koko edellisvuotena tekemään?
Ja sitten iski koronavirus.
Perjantaina 13.3 sain kuulla, kuinka läheiseni joutui yllättäen saattohoitoon. Maanantaina 16.3 sain potkut. Kaikki ne onnistumiset, jotka olin saanut alkuvuodesta, lähti hetkessä mielestä.
Nyt piti laittaa selviytymismoodi päälle ja alkaa miettiä, mitä ihmettä tulen tekemään. Olin siis valmistumassa työttömäksi keskellä pandemiaa ja vielä ilman, että olin kuulunut yhtään mihinkään kassaan.
Koska pääsykoebisnes on hyvin alkuvuosipainotteinen, se tarkoitti, että rahaa siitä liiketoiminnasta ei olisi tulossa vielä hetkeen. Minulla oli siis käytännössä kolme vaihtoehtoa: valmistua työttömäksi, etsiä uusi työ tai siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.
Valitsin kolmannen.
Seuraavan puolentoista kuukauden aikana tulin kirjoittamaan graduni loppuun, tekemään suunnitelmat uudelle liiketoiminnalle ja hakemaan itselleni starttirahan.
Podcast-jaksossa kerron tarkemmin, kuinka käytännössä onnistuin rakentamaan täysin uuden liiketoiminnan noin nopeasti ilman rahaa tai pohdinta-aikaa. Tarinan siitä, kuinka sivutyö muuttui täysipäiväiseksi yrittäjyydeksi.
Muista siis kuunnella se myös!
Jaksossa mainitut linkit:
Iida Soininen, 26, menetti työnsä koronan vuoksi – irtisanominen sysäsi lopulta unelmien uralle
Kuinka päädyin korporaatiosta verkkokurssien tekemiseen?
Liity mukaan sisäpiiriini
Liity mukaan maksuttoman uutiskirjeeni tilaajaksi ja pysyt kartalla kaikista uusista julkaisuista, koulutuksista ja jakamistani neuvoista digiyrittäjyydessä menestymiseen!
Tietosi ovat turvassa ja voit poistua listalta milloin tahansa.