Verkkokurssiyrittäjille suunnattu Podcast puhelimessa
Verkkokurssiyrittäjille suunnattu Podcast puhelimessa
Elina Iiskola

#91: Näin kohtaat mokat uteliaasti ja lempeydellä with Elina Iiskola

verkkokurssien tekeminen

Kuuntele koko jakso *Näin kohtaat mokat uteliaasti ja lempeydellä with Elina Iiskola* tästä >>>

 

Onko pelko epäonnistumisesta koskaan estänyt sinua yrittämästä?

 

Jos vastasit kyllä, et ole yksin.

 

Tiedän kokemuksesta, kuinka suuri epäonnistumisen pelko voi olla - varsinkin, jos menneisyydestäsi löytyy tapahtumia, jolloin olet mielestäsi mokannut… ja kuinka pahimmillaan jatkossa se voi estää sinua oppimasta uutta.

 

Kun vuonna 2018 lähdin intoa puhkuen aloittamaan yritystoimintaa, tein kaikki klassisimmat alkavan verkkokurssiyrittäjän virheet ensimmäisen vuoden aikana.

 

Kun asiat eivät mennytkään niin kuin olin odottanut…

 

…olin jopa lähellä luovuttamista koko homman suhteen.

 

Ehkä sinullekin on joskus käynyt näin?

 

Voin kuitenkin paljastaa sinulle, että jokainen meistä mokaa jossain vaiheessa ja se itseasiassa kuuluu asiaan.

 

Kysymys kuuluu: lannistutko niistä vai opitko jotain uutta ja jatkat entistä fiksumpana eteenpäin?

 

Jos siis haluat oppia, kuinka…

  1. omat mokat oppii hyväksymään
  2. ja kuinka niistä voi oppia ja kääntää ne voitoksi

…pysy kuulolla.

 

Sillä tämän päivän jaksossa saat vastaukset juuri näihin asioihin. Minulla on vieraana ihana Elina Iiskola, jonka kanssa keskustellaan mokien kohtaamisesta lempeydellä sekä yleisimmistä mokista, mitä uudet yrittäjät tekevät.

 

Jos et jostain syystä tiedä vielä kuka Elina Iiskola on, niin hän: 

  • Lempeysvalmentaja, joka on auttanut jo kymmeniä naisia pääsemään eroon riittämättömyyden tunteesta ja löytämään lempeän itsevarmuuden.
  • Elina on myös kirjoittaja sekä uupumuksen läpikäynyt entinen oman elämänsä ylisuorittaja

 

Toivottavasti olet siis innoissasi, koska tämän jakson kuunneltuasi olet oppinut:

  • Mitä mokia todella monet tekevät yrittäjyyden alkutaipaleella
  • Miksi mokat eivät ole paha asia
  • Miten omiin mokiin voi suhtautua lempeästi

 

Näin kohtaat mokat uteliaasti ja lempeydellä with Elina Iiskola

 

Jakson alussa Elina jakoi omaa tarinaansa 

 

Olen ollut yrittäjänä vuoden verran. Valmennan itselleen vaativia, oman elämänsä ylisuorittaja naisia hellittämään ja löytämään lempeyden sekä itsemyötätunnon elämäänsä. Jotta sen ainaisen puskemisen tilalle löytyisi aito palo ja into tehdä asioita ja myös mokille on tilaa. Mokat osataan nähdä oppikokemuksina naaman menetyksen sijaan.

 

Minä olen ainakin mokannut moneen otteeseen tämän ensimmäisen yrittäjävuoteni aikana ja pariinkin otteeseen olen meinannut laittaa pillit pussiin. Webinaariin ei osallistunut kukaan. Ensimmäinen verkkokurssilanseeraus meni mönkään. Homma ei lähtenyt sillä vauhdilla lentoon, mitä olin aluksi ajatellut, mutta ennen kaikkea olen oppinut ihan hirveästi itsestäni juuri näiden mokien ja harhaluulojen kautta. Tiedän, että moni kamppailee näiden ihan samojen asioiden kanssa.



3 mokaa, jotka minä tein ekana vuonna yrittäjänä ja mitä opin niistä

 

Tässä kohtaa jaksoa Elina puhui muun muassa seuraavista asioista:

 

Olin kärsimätön

  • Kaikki tänne nyt heti
  • Hätiköityjä päätöksiä ja suunnanmuutoksia, kun homma ei lähde heti lentoon
  • Jäätävä itsekritiikki. Tähän toimii nopea harjoitus: kirjoita paperille kriittinen ajatus: Minä olen ihan surkea ja tyhmä → kysy: mitä voin oppia tästä? Onko tämä toimiva tapa?
  • Sen sijaan, että panikoi ja kritisoi, on parempi suunnitella, ennakoida, tehdä back up -suunnitelma ja antaa asioille aikaa - vaikka joku olisi onnistunut päivässä, sinun ei tarvitse.

 

En tehnyt päätöstä onnistua

  • Sinun pitää päättää onnistua. Tee luja päätös. Pane itsesi likoon. Meillä on usein tapana teeskennellä, että olemme tehneet päätöksen, mutta todellisuudessa se pitää vain ensimmäiseen töyssyyn/mokaan asti.
  • Minä olin luovuttamassa, kun ensimmäiset lanseeraukset menivät penkin alle. Olin luovuttamassa, kun asiat eivät menneet niin kuin olin ne päässäni kuvitellut. Syötin itselleni syitä, miksi en ole hyvä valmentaja ja miksi on vain helpompi palata takaisin vain kirjoittamaan ja jättää valmennushommat. Pelkäsin valitsevani väärin, joten päätin olla valitsematta mitään…
  • Lopeta omien tekosyiden kuuntelu. Päättäminen tarkoittaa valinnan tekemistä ja se voi pelottaa, mutta aloita pienestä. Minä haastoin itseni päättämään 30 sekunnissa, mitä katson illalla Netflixistä tai mitä syön tänään aamupalaksi. Ja päätöksen jälkeen ei saa enää muuttaa mieltä.
  • En sano enää, että olen huono tekemään päätöksiä, vaan olen päättänyt olla ihminen, joka tekee nopeita ja fiksuja päätöksiä.

 

Sorruin vertailuun

  • On hyvin yleistä verrata itseään ja omaa polkuaan muihin, mutta me jokainen etenemme omaa tahtia ja meillä on omat vahvuutemme. Muihin vertaaminen saa sinut vain epäilemään omaa valovoimaasi. Se on kuin myrkkyä itsetunnolle.
  • Olen myös pelännyt hirveesti astuvani toisten varpaille ja siksi pyrkiny keksimään pyörää uudelleen. Muistutan itseäni, kuinka monta keittokirjaa minulla on - vaikka aihe olisi sama, meillä jokaisella on hieman erilainen energia, ideologia ja tapa opettaa.
  • Sinulla menee ihan sama energia itsesi epäilyyn ja vertailuun kuin itseensä ja omaan juttuunsa uskomiseen, joten miksi valita turha draama?
  • Kirjoita ylös sinun vahvuudet ja unelmat. Arvosta omaa ainutlaatuisuuttasi. Kukaan ei ajattele tismalleen samalla tavalla kuin sinä. Lue tuo kiitoskirje joka päivä itsellesi. Muiden tarina ei ole sinun tarinasi. Keskity omaasi.

 

Toivoisin, että ihmiset muistaisivat, että mokaaminen on inhimillistä. Ei me vuoriin kompastuta, vaan kiviin. Ne on pikkujuttuja matkan varrella. Mitä, jos epäonnistumiset ja mokat nähtäisiinkin oppitunteina, tiedonkeruuna tai omien rajojen testaamisena?

Mitä jos pitäisimme mielessä, että huiputkin ovat aloittaneet ja kompuroineet - esimerkiksi Michael Jordan on erotettu koulun koripallojoukkueesta, koska hän ei ollut tarpeeksi hyvä. Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa oli mukana Anssi, joka halusi tehdä markkinoille kaurapastan. Hänen piti tehdä yli 100 testierää, että pastan koostumuksesta saatiin hyvä. Mistä maailma olisi jäänyt paitsi, jos he olisivat luovuttaneet heti ensimmäisellä epävarmuuden hetkellä?

 

Jukka Jalosta lainatakseni menestyminen vaatii sietämisen taitoa ja intohimoa. Sietämistä tarvitaan vaikeissa hetkissä ja mokien kohdalla ja ilman intohimoa ei jaksa ponnistella. Kun muistat vielä olla itsellesi utelias omia mokia kohtaan ja uskoa itseesi, maailma on sinulle auki.



Jaksossa mainitut linkit:

 

Elinan verkkosivut >>>

Elina Instagramissa >>>

Mokacast Spotifyssa >>>

 

#73: Kuinka mennä kohti unelmien digibisnestä ahdistuksesta huolimatta

#69: 3 Pahinta mokaa, mitä alkavat (jopa parhaimmat) verkkokurssin tekijät tekevät

 

Liity mukaan sisäpiiriini

Liity mukaan maksuttoman uutiskirjeeni tilaajaksi ja pysyt kartalla kaikista uusista julkaisuista, koulutuksista ja jakamistani neuvoista digiyrittäjyydessä menestymiseen!

Tietosi ovat turvassa ja voit poistua listalta milloin tahansa.